Kazimierz Dolny ma wypiekanego koguta - Kurów będzie miał „kurka”. Miejscowość ma się kojarzyć już nie tylko z kożuchami i tradycjami szewskimi, ale właśnie z nowym ciasteczkiem.
- Będzie to połączenie piernika i ciasta korzennego - zapowiada pomysłodawczyni tego wypieku Hanna Żurkowska ze Stowarzyszenia „Mam Pasję” z Kurowa. - Wypiek wyróżni indywidualna receptura i sposób dekorowania oraz kolory (biały, złoty i czerwony). Robocza nazywa to „kurek”.
- Powinien być kolorowy i okazały - mówią mieszkańcy Kurowa pytani o wygląd nowego produktu. - Inspiracją może być np. kogut karmazynowy. Ważny jest także smak.
- Każda próba promocji jest dobra - podkreśla Stanisław Wójcicki, wójt gminy Kurów. - Kur już od XV wieku znajduje się w naszym herbie.
- To biały kogut z czerwonymi nogami i pozłacanymi szponami - dodaje Krzysztof Andrzej Boreczek, kurowski regionalista.
Premierę kurowskiego ciasta i jego degustację zaplanowano na koniec kwietnia br.
Źródło: https://radio.lublin.pl/news/kurow-bedzie-mial-kurka