×

Błąd

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but /2015_2016/piekarnia is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

 

Wypiek chałek i rogalików pod okiem Mistrza Piekarskiego, projektowanie, formowanie i wypiek oryginalnych bułeczek z portretem Pani Wiosny i według innych własnych pomysłów, poznanie sposobu produkcji zdrowego pieczywa wypiekanego w tradycyjnej rzemieślniczej piekarni i degustacja pieczywa, to tylko niektóre z zaoferowanych uczniom klasy VIc atrakcji w Piekarni T. Zubrzyckiego.

10 maja uczniowie kl. VI c wzięli udział w warsztatach piekarniczych w Kraczewicach. Prowadziła je przemiła właścicielka piekarni   p. Mariola Zubrzycka i Mistrz Piekarski p. Grzegorz.

Pani Mariola opowiedziała nam o produkcji chleba, nowatorskich pomysłach polskich piekarzy na przestrzeni wieków np. pomysł na kształt rogalika francuskiego. Pokazała jak wygląda dzieża, w której po zakończeniu każdego wypieku zostaje zaczątek kwasu. Dotykaliśmy różnych rodzajów mąki i dowiedzieliśmy się, na co należy zwracać uwagę podczas wyboru pieczywa w sklepie.

Podczas gdy roznosił się cudowny zapacch dopiekających się naszych bułeczek, dowiedzielismy się ,że dzięki p.Marioli Zubrzyckiej nasz rodzimy cebularz lubelski jest szeroko promowany i stał się produktem chronionym w Unii Europejskiej. Potem oglądaliśmy film o historii chleba. Po filmie niesamowitym zaskoczeniem było dla nas wyeksponowanie naszych wypieków. Udały się wyśmienicie i tak też smakowały.

Wysiłek uczestników warsztatów został doceniony przyznaniem tytułu „Najlepszego Piekarza” i 'Najlepszej

Piekarki”. Wszyscy otrzymali „Paszporty Turystyczne”.

Szczególne wyróżnienie' Mistrz Piekarski” przyznał Wiktorii za wykonanie jedną ręką ( z powodu kontuzji prawej ) wypieku w kształcie kwiatka.