Start
      Dziennik
   Zastępstwa
images/n1.png

 

28 marca przebiegał pod hasłem promocji zdrowego odżywiania, rozgrywek sportowych i promowania kultury żywego słowa w trakcie konkursu recytatorskiego.

Dziś odbył się konkurs na temat zdrowego żywienia pt. „Wiesz ,co jesz".Wzięli w nim udział uczniowie z klas IV-VI. (Pytania konkursowe są dostępne pod tekstem.)

Nauczyciele wychowania fizycznego zorganizowali rozgrywki sportowe dla klas IV. Mecze piłki siatowej zachęcały do rozwijania zainteresowań sportowych. Podczas rozgrywek obowiązywały zasady fair- play i kulturalnego kibicowania.

Dziś odbył się również konkurs recytatorski dla klas IV-VI.

Zaprezentowało się w nim 13 recytatorów, w tym 3 z klas VI-tych, 2 z klas V- tych oraz 8 z klas IV- tych.

Uczniowie prezentowali 1 tekst o dowolnej tematyce.

Recytacje oceniało jury w składzie:

1. Pan Grzegorz Skwarek- przewodniczący

2. Pani Danuta marzec

3. Pani Barbara Ginalska.

W wyniku dyskusji zdecydowano, że wszyscy uczniowie zostają nagrodzeni oraz otrzymują nominację do etapu gminnego Małego Konkursu Recytatorskiego, który odbędzie się 18 kwietnia w GOK w Kurowie. Przewodniczący jury podziękował uczestnikom, pogratulował ciekawych tekstów i udanych recytacji oraz udzielił cennych wskazówek do dalszej pracy.

Życzymy powodzenia w dalszych eliminacjach!

 

Prezentacje

Obrady jurorów

 

 

 

SPRÓBUJ SWOICH SIŁ W TEŚCIE WIEDZY O ZDROWIU

Wiem co jem - szkolny test wiedzy o zdrowiu

Podkreślamy prawidłową odpowiedź w teście

1) Stan będący rezultatem nadmiernej utraty wody przez organizm i niebezpieczny dla zdrowia to:

a) odwodnienie

b) nawodnienie

c) suchość

2) Czy leki naturalne to:

a) aloes, rumianek, tymianek, liście pietruszki

b) rosół z makaronem, mięso pieczone w folii

c) coca cola, napój witaminizowany

3) Nadmiar soli w diecie sprzyja:

a) lepszemu samopoczuciu

b) rozwojowi mięśni

c) nadciśnieniu tętniczemu, bólom głowy i obrzękom nóg

4) Który posiłek jest najważniejszy dla ucznia?

a) podwieczorek

b) śniadanie

c) kolacja

5) Jak nazywa się osoba, która nie jada mięsa:

a) wegetarianin

b) roślinożerca

c) łakomczuch

6) Czy prawidłowe odżywianie jest konieczne dla zdrowia?

a) jest podstawą zdrowia

b) nie jest ważne

c) ważne, tylko przed klasówką

7) Ile wody dziennie powinien wypijać dorosły człowiek?

a) ok. 2 litry

b) ok. 10 litrów

c) jedną szklankę

8) Blanszowanie to:

a) malowanie francuskimi farbami

b) urodziny Blanki – obchodzone bardzo uroczyście

c) technika bardzo szybkiego obgotowywania warzyw i owoców w wodzie

9) Co to jest anoreksja?

a) choroba charakteryzująca się niechęcią do jedzenia

b) choroba związana z objadaniem się

c) inaczej otyłość

10) Czym charakteryzuje się chińska kuchnia?

a) ziemniaki, kapusta, śliwki

b) pierogi, chleb, mleko

c) ryż, sos sojowy, pędy bambusa

11) Kardamon, szafran, carry, imbir, to:

a) rośliny rosnące w Polsce

b) nazwy zwierząt występujących w Afryce

c) przyprawy o aromatycznym zapachu i smaku

12) Jakie warzywa posiadają witaminę C:

a) soja,rośliny strączkowe, pomidory

b) papryka, warzywa zapustowe, natka pietruszki

c) soja, marchewka, papryka

13) Laktowegetarianie nie jedzą:

a) mięsa i mleka oraz przetworów mlecznych

b) warzyw i mleka oraz przetworów mlecznych

c) mięsa

14) Makroelementy to:

a) Ca, K, P

b) Fe, I, F

c) Ca, K, I

15) Witamina A zapobiega:

a) Wypadaniu zębów

b) Kurzej ślepocie

c) Krzywicy u dzieci

16) Szkorbut wywołany jest niedoborem witaminy:

a) B 12

b) A

c) C

17) Białka rozkładane są na:

a) cukry proste

b) Wolne kwasy tłuszczowe

c) Aminokwasy

18) W jelicie cienkim na białka działa enzym trzustkowy:

a) Trypsyna

b) Trypsyna i chymotrypsyna

c) Pepsyna

19) Wstręt do jedzenia to:

a) Bulimia

b) Próchnica

c) Anoreksja

20) Konserwanty są:

a) Szkodliwe dla zdrowia

b) Nieszkodliwe dla zdrowia

c) Nie wpływają na zdrowie

21) Choroba brudnych rąk to:

a) Żółtaczka

b) Grypa

c) Świerzb

22) Produkty bogate w białko to:

a) Sery, chipsy, groch

b) Chleb, mleko, jabłka

c) Sery, mięso, ryby

23) Jaki pierwiastek utrzymuje stałą termoregulację:

a) Jod

b) Magnez

c) Fosfor

24) Zapobiega anemii:

a) Miedź

b) Chrom

c) Żelazo

25) Witamina H zapobiega:

a) Łysieniu, zapaleniom skóry

b) Kruchości naczyń krwionośnych

c) Anemii

26) II śniadanie powinno dostarczać nam:

a) 5-10% dziennego zapotrzebowania na energię

b) 30% dziennego zapotrzebowania na energię

c) 40% dziennego zapotrzebowania na energię

27) Wapń hamuje rozwój:

a) próchnicy zębów i osteoporozy

b) kamieni żółciowych i nadciśnienia tętniczego

c) osteoporozy i nadciśnienia tętniczego

28) Produkty bogate w tłuszcz to:

a) makaron, wiśnie, pieczywo

b) sałata, kasza, marchewka

c) wieprzowina, czekolada, orzechy

29) W warzywach i owocach występują:

a) witamina A,E,C

b) witaminy A,C oraz błonnik

c) błonnik pokarmowy oraz witaminy A, E, C i beta- karoten

30) Witamina, której powstawanie uzależnione jest od słońca:

a) A

b) D

c) B2

Licznik odwiedzin

2625542
DzisiajDzisiaj1721
WczorajWczoraj1944
W tym tygodniuW tym tygodniu7732
W tym miesiącuW tym miesiącu31650
RazemRazem2625542
Zalogowani 0

Deklaracja dostępności.

deklaracja dostepnosci

logo png